Pączki Grażynki z ziemniakami.

Składniki

1 kg mąki, ok.90 dag ziemniaków, 5 jajek, kostka 100g drożdzy, 1 szkl. cukru, 0,5 kostki margaryny. 1,5- 2l oleju, marmoladę lub masę makową lub nutelle na nadzienie.

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki gotujemy,jaja zmiksować z cukrem, margarynę rozpuścić, drożdze rozczyniamy z odrobiną cukru, mąki i letniego mleka, wystudzoną margarynę łączymy z ubitymi z cukrem jajkami,  Do miski wsypujemy kg mąki, dodajemy ciepłe  pezciśniętę przez praskę (maszynkę) ziemniaki+ drożdze+jaja i wyrabiamy ciasto aż bedzie odchodzić od rąk. Stawiamy do wyrośnięcia na ok godz. aż objętość się znacznie zwiększy. Po wyrośnięciu urywamy po kuleczce ciasta spłaszczamy, kładziemy dżem, zamykamy paczek i nadajemy kulisty kształt,, kladziemy do wyrośnięcia. Z tej porcij wyjdzie ok 30 paczków. Rozgrzewamy tłuszcz , ja robię to w dnie prodiżą bo więcej wejdzie. Na tłuszcz rzucamy pokrojony w kawałeczkim ziemniak stopniowo jak jeden kawałek się upiecze to wrzucamy następny to zapobiega nadmiernemu piciu tłuszczu przez pączki. Na rozgrzany olej wrzucamy w pierwszej kolejności pączki ktore już wyrosły, smażymy na umiarkowanym ogniu by mogły sie przesmażyć w środku. Dodanie gotowanych ziemniaków do ciasta gwarantuje dłuższą świeżość a ziemniaków nie czuć.


Smacznego.Pączki teściowej z ziemniakami.