Batony wieloziarniste

Składniki

(forma 22-23 cm):
• 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
• 150 g płatków owsianych górskich
• 6 łyżek masła orzechowego
• 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
• 4 łyżki miodu
• 50 g gorzkiej czekolady
• 4 łyżki wody
• szczypta soli

Sposób przyrządzenia

 

  1. Płatki przesypujemy na patelnię i prażymy je około 2 minuty, często mieszając.
  2. Na patelnię dosypujemy ziarna Kresto. Całość prażymy kolejne 3–4 minuty, aż do momentu  osiągnięcia złotego koloru, często przy tym mieszając.
  3. Wyłączamy ogień, odkładamy 3 łyżki mieszanki do osobnej miski. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią zawartość patelni i wyrównujemy masę.
  5. Wysypujemy na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniatamy masę tak, aby wszystko ściśle do siebie przylegało.
  6. Tak przygotowaną formę odstawiamy na ok. 1–2 godziny do lodówki.
  7. Zastygniętą masę kroimy na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowujemy w słoiku/puszce w lodówce.