Pasztet wegetariański

Składniki

· 500 g marchewki (obranej)

· 100 g pomidorów suszonych

· 100 g suchej kaszy jaglanej

· 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

· 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower

· 3 szalotki

· 5 ząbków czosnku

· olej rzepakowy Rapso do smażenia

· 2 jajka rozmiar L

· 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

· 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

· 3 łyżeczki papryki słodkiej

· 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej

· 2–3 łyżeczki curry

· 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru

· sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.

3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.

4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.