Strucla z makiem

Składniki

drożdżowe ciasto na struclę:
ok. 500–550 g mąki
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
220 ml mleka (niepełna szklanka)
2 jajka
60 g masła
1 jajko do smarowania ciasta
nadzienie do makowca:
ok. 700 g masy makowej
2 białka
dodatkowo – lukier
szklanka cukru pudru
1,5–2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym

Sposób przyrządzenia

Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, a suszone nie wymagają roztopienia. Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione, składniki w temperaturze pokojowej).


Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części (będą dwa makowce).


Wałkuję na prostokąt dłuższy niż szerszy (przed wałkowaniem podsypcie blat mąką). Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście dość cienko. Roluję. Łączeniem kładę na spodzie, a boki zlepiam i wkładam pod spód.

Wkładam ciasto do formy keksowej (z porcji wychodzą 2 ciasta pasujące do formy 25–28 cm). Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut, aż ciasto będzie miało wyraźną kopułkę.


Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35–40 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polewam przygotowanym lukrem, kroję ostrym nożem. Smacznego.