Chłodnik pomidorowo-fasolowy

Składniki

· 1 kg pomidorów

· 2 puszki fasoli białej Happy Frucht

· 2 duże papryki czerwone

· 1 mała szalotka

· 1 ząbek czosnku

· 1 łyżeczka masła

· sól, pieprz

· dodatki według uznania

Sposób przyrządzenia

1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.

2. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.

3. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy.

4. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

5. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.