Kokosowe gofry

Składniki

⁃ 200 ml wody Mama i ja

⁃ 200 ml maślanki naturalnej

⁃ ok. 3 łyżki mąki kokosowej (lub bardzo drobno zmielonych wiórków kokosowych)

⁃ 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

⁃ 2 jajka

⁃ 1 łyżka cukru trzcinowego

⁃ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

⁃ nasiona z przeciętej laski wanilii

⁃ 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

⁃ 4 łyżki wiórków kokosowych

⁃ szczypta soli

Sposób przyrządzenia

1. Wodę i maślankę przelewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, sól, sodę, olej oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Dosypujemy przesianą mąkę kokosową oraz pszenną. Całość ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż ciasto uzyska konsystencję średnio gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, stopniowo dolewamy wodę Mama i ja. W odwrotnym przypadku dosypujemy mąkę kokosową, kontrolując przy tym gęstość ciasta.

3. Ciasto wylewamy na powierzchnię gofrownicy i pieczemy ok. 2 minuty.

4. Gofry najlepiej podawać ciepłe, udekorowane ulubionymi dodatkami. Aby utrzymać temperaturę gofrów, można po upieczeniu włożyć je do piekarnika nagrzanego do 100°C. Dzięki temu wszyscy domownicy dostaną ciepłe gofry, które dodatkowo zyskają nieco na chrupkości.

 

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł