Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Składniki

Składniki na spód:
• 150 g orzechów nerkowca Kresto
• 300 g ciasteczek czekoladowych
• 50 g masła
• 4–5 łyżek oleju Rapso
• 1 duża łyżka kakao
• 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na sernik:
• 1 kg sera mielonego
• 350 g upieczonej dyni hokkaido (dynia ta nie wymaga obierania ze skórki)
• 250 g sera mascarpone
• 2 łyżki oleju Rapso
• 200 cukru drobnego do wypieków, erytrolu lub ksylitolu
• skórka otarta z 2 pomarańczy
• 1 laska wanilii
• 2 budynie waniliowe
• 5 jaj L
• szczypta soli

Składniki na karmelizowane gruszki:
• 3–4 gruszki (raczej twarde)
• 150 g karmelków mleczno-czekoladowych


Sposób przyrządzenia

1. Przed przygotowywaniem ciasta pieczemy dynię (można zrobić to dzień wcześniej). Usuń nasiona i pokrój, a następnie wyłóż dynię skórką do dołu na blaszkę z przygotowanym wcześniej papierem. Piecz przez ok. 10 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ostudź i ewentualnie usuń przypieczoną (brązową) skórkę.

2. Orzechy nerkowca wsyp do miksera i pulsacyjnie rozdrobnij tak, aby pozostały średniej wielkości kawałki. Orzechy przesyp na suchą patelnię i podsmaż, do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudź.

3. Do miksera przełóż ciasteczka, roztopione wcześniej masło oraz 3 łyżki oleju Rapso. Całość zmiksuj. Przesyp do miski, dodaj zmiksowane orzechy i ew. 1–2 łyżki oleju. Ciasto musi pozostać kruche, dające się łatwo uklepać.

4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na niej ciasto.

5. Dynię przełóż do misy robota kuchennego, dodaj 2 jajka, olej i zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do osobnej miski.

6. Do misy włóż 3 jajka, cukier oraz pestki wanilii, sól. Zmiksuj do uzyskania jasnego, gęstego krem.          Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj.

8. Na koniec dodaj biały ser, krem dyniowy, budynie oraz otartą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania jednolitej masy.

9. Krem przelej na spód ciasteczkowy. Powinno zająć praktycznie całą wysokość foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C przez ok. 60 min., na środkowej półce, używając blachy, a nie kratki – jeśli 60 minut (czas orientacyjny, w zależności od pierkarnika). Ciasto ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

10.    Karmelki przełóż do grubszego woreczka i przy pomocy wałka do ciasta rozdrobnij je na kawałki.

11.    Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je rozdrobnionymi karmelkami. Wstaw do zimnego piekarnika i włącz go na 180°C, aż karmelki się rozpuszczą, a gruszki nabiorą pięknego brązowego koloru. Ostudź blaszkę.

12.    Ostudzony sernik przełóż na paterę/talerz. Górę posyp cukrem pudrem i wyłóż zimne skarmelizowane gruszki na wierzch.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------