Ciecierzyca marki Halina po bretońsku

Składniki

1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
ok. 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
ok. 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
1 duża cebula
1 szklanka passaty
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
majeranek
2 łyżki oleju (opcjonalnie)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1.            Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.

2.            Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).

3.            Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.

4.            Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.

5.            Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.

6.            Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.

7.            Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.

8.            Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.

9.            Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.