Ciasto Casablanca

Składniki

Składniki na spód ciasta:
- paczka sucharów
- słoik Nutelli 400g
- 2 kostki twarogu
- 0,5 szkl. cukru pudru

Składniki na krem:
- 0,75l śmietany 36%
- 2 opakowania śmietanfixów(do ubicia śmietany)

Składniki na wierzch:
- wiśnie z kompotu najlepiej wydrelowane(ja daję duży słoik)
- 2 galaretki wiśniowe

Sposób przyrządzenia

Witam :) przepis na wyśmienite ciasto, nadaje się na każdą okazję :)

Paczkę sucharów zmielić lub zawinąć w ręcznik kuchenny i rozbić tluczkiem do mięsa (suchary nie muszą być miałkie. Drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów, których nie ma:)  Nutellę włożyć do gorącej wody, żeby się rozpuściła. Wymieszać z sucharami i wyłożyć na blaszkę. Spód jest prawie gotowy. Teraz 2 kostki twarogu ucieramy z cukrem pudrem i wykładamy na suchary z nutellą.

Krem:
Ubijamy śmietanę 36% dodając śmietanfixy, żeby masa była bardziej gęsta i nie spływała w trakcie krojenia ciasta czy jedzenia.
Krem wykładamy na nasz spód.

Galaretki wiśniowe przyżądzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie, jeśli galaretka mocno stężała wylewamy na wisnie. Nie wylewamy płynnej galateki bo spłynie po bokach ciasta.

Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.

Życzę smacznego!!!