Tarta migdałowa z owocami

Składniki

200 g migdałów tartych BackMit
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 ml sera mascarpone (schłodzony przez noc)
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
mleko
owoce sezonowe (ok. 500 g)
cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

1.  Budyń gotujemy w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskamy bardzo gęstą pulpę. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.

2.  Tarte migdały wysypujemy na dużą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając, doprowadzamy do ich lekkiego zbrązowienia. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.

3.  Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Formujemy go na papierze do pieczenia i obciążamy np. fasolą, ciecierzycą, czy przeznaczonymi do tego specjalnymi kuleczkami.

4.  Ciasto pieczemy według zaleceń producenta. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy obciążenie
i studzimy ciasto.

5.  Ser mascarpone wykładamy do misy miksera, dodajemy pulpę budyniową i ubijamy powoli, stopniowo zwiększając obroty miksera.

6.  Do ubitej masy dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy.

7.  Wykładamy na ciasto masę migdałową. Na wierzch układamy umyte owoce.

8.  Tartę możemy serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.