Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Składniki

Składniki
2 szklanki migdałów tartych
200 g masła
200 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru do wypieków
100 ml śmietany 30%
2 jajka L
olej Rapso do posmarowania foremek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki
250 g serka mascarpone
1 żółtko
1 cytryna
2 łyżki oleju Rapso
3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
owoce sezonowe


Sposób przyrządzenia

1.            Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.

2.            Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.

3.            Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.

4.            Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.

5.            Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.

6.            Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.