Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

Składniki

200 g kaszy gryczanej prażonej Halina
1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
1 duża szalotka
1 duży ząbek czosnku
2 średnie marchewki
2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
3 łyżki masła
liście kopru włoskiego
świeży cząber
ok. 1 litra bulionu drobiowego
ok. 70 g parmezanu
szparagi (opcjonalnie)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kurczaka do lekkiego zarumienienia.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ok. 2 minut. Dodaj kaszę i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.

3. Dodawaj stopniowo, chochelka po chochelce, bulion, aż poprzedni odparuje. Często mieszaj.

4. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w plasterki (2–3 mm).

5. Umyj botwinkę. Odetnij buraczki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodyżki botwinki pokrój w kostkę. Liście botwinki pokrój w średniej wielkości kostkę.

6. Cały czas pamiętaj o patelni i podlewaj bulionem. Po ok. 30 minutach od rozpoczęcia robienia kaszotto dodaj marchewkę i buraczki. Mieszaj cały czas. Po ok. 10 minutach dodaj łodyżki botwinki i duś ok. 5 minut. Dodaj liście botwinki i duś ok. 2 minuty. Kaszotto powinno być już prawie gotowe.

7. Dodaj starty parmezan oraz masło, wymieszaj. Dodaj świeże zioła.

8. Jeśli chcesz użyć do dania szparagów, ugotuj je w odrębnym garnku, aby nie nabrały różowego koloru. Jeśli nie jest to dla Ciebie problemem dodaj je pokrojone wraz z marchewką i buraczkami.

9. Dobrze przygotowane kaszotto nie powinno być rozgotowane, kasza powinna stawiać niewielki opór podczas jedzenia. Kaszotto dopraw na końcu po dodaniu parmezanu.