Jabłkowe racuchy z dżemem

Składniki

Składniki (16 sztuk):
• 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
• szklanka maślanki
• 2 jajka
• 2 małe, kwaśne jabłka
• 1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
• 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
• łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przyrządzenia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.