Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi

Składniki

• 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
• 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta
• 4 łyżki glassy sojowej Ponti
• 1 op. makaronu pełnoziarnistego
• 5 łyżek oliwy Olitalia
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 duże marchewki
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 10 średnich pieczarek
• 250 g pomidorów koktajlowych
• 2 duże szalotki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• świeża bazylia
• ser cheddar (w zależności od upodobań)
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

2. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy 1 minutę często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz dynię i smażymy cały czas mieszając.

3. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, to samo robimy z pieczarkami. Dodajemy glassę sojową i dusimy kilka chwil.

4. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojone pomidory koktajlowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy na koniec do smaku.

5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, odrobinę wody spod makaronu możemy pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.

6  Gorący sos mieszamy z makaronem, bazylią, startym serem oraz kwiatami selera naciowego.