Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Składniki

• 500 g filetów rybnych
• 4 łyżki oleju kokosowego
• 1 cebula
• 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
• ½ łyżeczki mielonego kuminu
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 liść laurowy
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 średni pomidor
• 1 puszka mleka kokosowego
• 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!