Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Składniki

• 500 g filetu z sandacza
• 2 łyżki masła klarowanego
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 łyżki masła
• 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki
• 200 ml mleka
• 3 żółtka
• sól i pieprz do smaku
• pieprz czerwony w ziarnkach

Sposób przyrządzenia

Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.

Smacznego!