Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

Składniki

• 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
• 100 g masła lub margaryny
• 4-5 łyżek miodu
• pół łyżeczki cukru waniliowego
• 100 gramów dodatków; mogą to być pestki słonecznika lub dyni, żurawina, suszone owoce

Sposób przyrządzenia

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia – pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać, żeby masa nie zastygła. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, układaj na niej masę uformowaną w ciasteczka. Zapiekaj około 10-15 minut w piekarniku z temperaturą 180 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmij ciasteczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rada: ciasteczka możesz także uformować i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia lub schłodzić w lodówce. Jednak zapiekane w piekarniku stają się maksymalnie chrupiące.