Bruschetta z pieczoną dynią i papryką

Składniki

Składniki:

• 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
• 1 duża papryka (ok. 250 g)
• 6 pomidorów suszonych z oleju
• 6 łyżek pestek dyni
• olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
• ok. 1/2 łyżeczki soli
• 2–3 ząbki czosnku
• pieprz, np. czerwony w ziarenkach
• bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Dodatki:

• ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
• pomidory koktajlowe
• pestki dyni
• rukola
• tymianek świeży

Sposób przyrządzenia

Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.