Zapiekane Mini rurki 5 warzyw

Składniki

• Makaron Lubella Mini rurki z warzywami 1 opakowanie 400g
• pomidory ½ kg
• cebula 1 sztuka
• czosnek 1 sztuka
• nać pietruszki 1 pęczek
• mozzarella 250g
• passata pomidorowa Łowicz 100g
• olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki
• sól 1 szczypta
• pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie smaż na rozgrzanym oleju. Pomidory hartuj gorącą wodą. Obierz je ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie drobno pokrój, po czym dodaj do cebuli i czosnku. Dolej passatę pomidorową Łowicz. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Do sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj lub pozwól wymieszać dziecku. Następnie umieść całość w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Dziecko może teraz porwać paluszkami mozzarellę i posypać nią danie. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20 minut.