Makaron z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

Składniki

• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
• łopatka jagnięca, zrolowana 800g
• marchewka 1 sztuka
• topinambur 350g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 10 ząbków
• jarmuż 1 pęczek
• rozmaryn 5 gałązek
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.

Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.