Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

Składniki

• Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
• filet z dorsza 500g
• czosnek 2 ząbki
• cytryna 1 sztuka
• natka pietruszki do podania
• pomidory krojone Łowicz 800g
• ocet jabłkowy 20ml
• olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
• masło 30g
• liście laurowe 8 sztuk
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.

Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.