Pizzerinki z serem, ziołami i ketchupem

Składniki

Ciasto:

• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 7 g suszonych drożdży
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• łyżeczka suszonej bazylii
• 2 łyżki oliwy + łyżeczka do posmarowania zagniecionego ciasta

Do posmarowania:

• 50 g Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Dodatki:

• 100 g tartej mozzarelli
• 50 g tartego parmezanu
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka posiekanej bazylii
• łyżeczka posiekanego estragonu
• łyżeczka listków tymianku

Sposób przyrządzenia

Wymieszaj i wyrób składniki na ciasto. Zagniecione ciasto posmaruj oliwą, przełóż do miseczki i przykryj, do czasu, aż podwoi objętość. W tym czasie pokrój zioła i pomieszaj z dwoma rodzajami sera. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Pokrój na prostokątne kawałki (około 16 sztuk). Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ketchupem i posyp mieszanką serowo-ziołową. Piecz 15 minut. Upieczone udekoruj ketchupem.