Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

• 500 g ugotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 500 g świeżych pieczarek
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
• 3-4 gałązki natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko, zarobić ciasto i podzielić je na cztery równe części. Stolnicę posypać mąką i z każdej części ciasta uformować walec o grubości ok. 3 centymetrów. Następnie pokroić w 3 centymetrowe kawałki i gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Odcedzić, natłuścić odrobiną oleju i pozostawić do wystygnięcia.

Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Osobno na łyżce oleju podsmażyć na złoty kolor gnocchi. Wyłożyć na talerz, dodać podsmażone pieczarki i posypać utartym serem Aldamer. Udekorować listkami natki pietruszki.