Pyszny krem z ciecierzycy

Składniki

• 1 szklanka ciecierzycy
• 2 średnie pietruszki
• 1/5 selera (dużego)
• por (część biała)
• 1 mleczko kokosowe
• 2–3 ziemniaki
• 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
• 2 1/2 łyżki oleju
• 1–1,3 litra bulionu warzywnego
• kumin (mielony)
• sezam czarny
• sól, pieprz
• natka pietruszki

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Ciecierzycę umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.

2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.

3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.

4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.

5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.

6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.

Smacznego!