Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym

Składniki

Składniki na 2 porcje:

• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• dowolne warzywa i owoce

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.

2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.

3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.

4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.

5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.

6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser. 

7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.

8. Całość podawaj od razu, na ciepło.