Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

Składniki

• 4 jabłka
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 płaska łyżka mąki pszennej
• ½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
• 3 czubate łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• 70 g zimnego masła
• Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes

Sposób przyrządzenia

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.

W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.