Szakszuka z ciecierzycą

Składniki

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
• kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół czerwonej cebuli
• czerwona papryka
• mały por (biała część)
• ząbek czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• spora szczypta wędzonej mielonej papryki
• spora szczypta cayenne
• szczypta cynamonu
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Sposób przyrządzenia

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.