Beza Pavlova z konfiturą malinową, mascarpone i owocami

Składniki

Beza:
6 białek
szklanka drobnego cukru

Krem:

żółtko bądź dwa (w zależności od wielkości)
łyżka cukru
2 opakowania mascarpone
3 łyżki śmietany 36%
owoce: borówka, malina, jeżyna bądź truskawka
konfitura malinowa
mięta


Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

 

Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać mikserem aż bez będzie biała i błyszcząca. Musi być sztywna po odwróceniu do góry nogami. 

Natłuścić papier do pieczenia robiąc kółko, wyłożyć bezę. Piekarnik włączyć n a 160 stopni i piec bezę przez ok. 8-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i suszyć bezę ok. godziny. 

 

Krem: 

Ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodać mascarpone, wolno i krótko zamieszać łyżką. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę, połączyć obydwie masy wszystko chwilę schłodzić w lodówce.

 

Wyłożenie:

Na dużą paterę bądź talerz wyłożyć bezę, następnie posmarować masą z mascarpone i konfiturą malinową .

 

Na wierzchu wyłożyć owoce i przystroić miętą 

 

Smacznego!