Muffinki ze śliwkami i kruszonką

Składniki

Muffinki ze śliwkami i kruszonką
Muffinki to chyba jeden z tych słodkich wypieków, którego smak zależy od naszej wyobraźni. Możemy dodać do nich wszystko co tylko chcemy. Ja tym razem wykorzystałam do nich nadmiar śliwek - tak właśnie narodził się pomysł na muffinki ze śliwkami i kruszonką. muffinki ze śliwkami
Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju

300 g śmietany 18%

5-6 śliwek

Kruszonka:

2 łyżki masła lub margaryny (ja użyłam Kasi)

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Krótko miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta, lekko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem. Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią każdą muffinkę. Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 25-30 minut.