Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu

Składniki

• 500 g orzeszków ziemnych
• 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
• 10 daktyli (opcjonalnie)
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka soku z cytryny
• opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich

Sposób przyrządzenia

Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.

Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.

Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.