Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Składniki

- 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 pomidory suszone z oleju
- ½ małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz grubo zmielony do smaku
- 100 g sera żółtego

Sos:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- ½ pora
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki wody
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku

Sposób przyrządzenia

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Smacznego!