Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Składniki

-szklanka mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 szklanki oleju
-1/4 łyżeczki soli
- 150 g sera żółtego Gouda
- 1 młoda cukinia
- ulubione zioła
- świeży koper

Sposób przyrządzenia

 

 

Cukinię zetrzyj na tarce  na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.