Kusząca propozycja – czyli sałatka z kuskusem

Składniki

Składniki na sałatkę:

1/2 szklanki suchego kuskus
8-10 suszonych pomidorów marki Ponti
1 nieduże awokado
2 łyżki soku z cytryny
100 g sera feta
10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową marki Serpis
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
  3. Oliwki kroimy na plasterki.
  4. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  5. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Ser feta kroimy w kostkę.
  7. Szczypiorek drobno siekamy.
  8. Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.