 Sycący bulion z warzywami, chilli i wstążkami z omleta

Składniki

Bulion
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 trawa cytrynowa – łodyga
• dymka
• 1 czosnek
• koncentrat bulionu drobiowego Krakus – cała butelka
• ćwiartka kapusty włoskiej
• 100 g makaronu ryżowego-drobnego
• 1,5 l wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 papryczka chilli
• sól i pieprz do smaku
• garść posiekanej bazylii
(może być tajska)
• garść posiekanej kolendry
• garść uprażonych orzeszków ziemnych

Omlet
• 2 jajka zerówki
• woda – łyżka stołowa
• masło (do smażenia )

Sposób przyrządzenia

Obierz i grubo pokrój cebulę oraz marchewkę. Wrzuć do rozgrzanej oliwy w dużym garnku, szybko podsmaż tak, aby warzywa nieco zmiękły. Dodaj czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Zalej warzywa około 2 litrami wody, dodaj cały koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Gotuj pod przykryciem przez około 35 minut.

 

Poszatkuj kapustę, trawę cytrynową przekrój na pół i zmiażdż nożem.

 

Jajka połącz w misce z łyżką zimnej wody, wlej na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Rozprowadź masę jajeczną cienką warstwą po całej patelni. Smaż chwilę po czym przewróć na drugą stronę, smaż do ścięcia jajek. W ten sposób wysmaż całą masę z jajek. Układaj w stos na dużym talerzu, po wysmażeniu wszystkich omletów zwiń stos w rulon i pokrój na cienkie paski.

 

Do bulionu wrzuć poszatkowaną kapustę i trawę cytrynową, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do ugotowanego bulionu wrzuć makaron ryżowy, przykryj garnek jeszcze na 3 minuty, aby makaron zmiękł. Rozlej do misek, zadbaj o to, aby w każdej misce były kawałki warzyw. Dymkę posiekaj na dość duże kawałki. Dodaj wstążki omleta, posyp  posiekaną bazylią, kolendrą, dymką, a na sam koniec sypnij garść aromatycznych chrupiących, uprażonych orzechów ziemnych.