Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Składniki

Nadzienie
400 g maku mielonego
400 ml mleka
200 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g migdałów tartych
100 g czereśni kandyzowanych
1/2 szklanki cukru
olejek rumowy, kilka kropli
100 g masła
1 łyżka oleju

Ciasto
3/4 szklanki* mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju Rapso
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli

Lukier
1 białko
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder

* 1 szklanka = 250 ml

Sposób przyrządzenia

1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.

2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.

3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.

4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.

5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.

6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.

7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.

8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.

9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.

10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.

11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.