Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia

Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników

Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku

Sposób przyrządzenia

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

 

Wykonanie farszu:

Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.

Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Podawać z sosem serowo śmietanowym.

 

Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.