Tatar wołowy Uli

Składniki

30 dkg ligawy wołowej
1 żółtko
ok 0,5 litra oleju słonecznikowego
sól, pieprz, maggi
cebula
ogórki konserwowe

Sposób przyrządzenia

Na początek dokładnie umyć ręce.Mięso należy umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa.Dodajemy do miesa , żółtko , przyprawy i troszeczke oleju.Wyrabiamy i gdy mięso znów zrobi się "suche" dodajemy odrobinę oleju i wyrabiamy.Olej dodajemy na "wyczucie" do chwili gdy mięso przestanie wchłaniać olej.Nie należy też z nim przesadzić.
Jeśli mięso jest świeże i młode to 30 dkg może "pojąc " do 0,5 l oleju.Wyrabiajac mięso będzie się robić jaśniejszeDoprawiamy do smaku jeśli przypraw jest za mało.Przekładamy na talerzyk i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Cebulę oraz ogórki kroimy w kosteczkę , ozdabiamy tatar kladąc je do okoła mięsa, robiąc w ten sposób koronę.
Najlepiej smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem.