Warstwowy koktajl bananowo malinowy. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki

- Wiejskie bez laktozy ,,Piątnica” 400ml
- Śmietanka 30% „Piątnica” 200ml
- dojrzałe banany 3szt.
- kostki lodu 3-4 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- żółtko jajka ( jajko należy wcześniej sparzyć ) 1 szt.
- maliny świeże lub mrożone 500g
- woda mineralna 100ml
- kostki lodu 3-4 szt.
- miód 1 łyżeczka
- czekolada gorzka 3 kostki

Sposób przyrządzenia

Banany, mleko, kostki lodu, cukier waniliowy i żółtko dokładnie zmiksować. Koktajl wlewamy do połowy wąskich szklanek.

Następnie należy zmiksować maliny z wodą, lodem i miodem. Wlewać powoli - po łyżce na warstwę bananową tak, aby się nie połączyły.

Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą.

 

Smacznego!