Tort Brzdąc

Składniki

Biszkopt:
4 jaja
po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 jaja
łyżka mąki ziemniaczanej
po 3/4 szklanki mleka i cukru
pół kostki margaryny lub masła
2 łyżki kakao
kieliszek wódki

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy lub prodiża i piec 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy krążki.

Krem:
Żółtka, cukier, mąkę oraz mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, przy kryć ją i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć tłuszcz z kakao i stopniowo dodawać wystudzoną masę. Na końcu delikatnie mieszając dodać ubite na sztywną pianę dwa białka. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocną herbatą z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.