Zupa pomidorowa z białą fasolą

Składniki

- 800 g pomidorów z puszki Łowicz
- 1 duża marchewka
- 240 g ugotowanej białej fasoli ( można użyć z puszki)
- 1/2 litra bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 4 gałązki tymianku
- 6 listków bazylii
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 3 - 4 minuty. Dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz pokrojoną w talarki marchew. Dusić na niewielkim ogniu około 8 - 10 minut, aż marchew zmięknie. Dodać pomidory, odrobinę soli i pieprzu. Całość dusić 10 minut.
  2. Bulion zagotować, dodać podduszone pomidory oraz fasolę. Zupę gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną bazylię. Gotową zupę dokładnie zblendować, doprawić solą i pieprzem.
  3. Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego oraz drobno pokrojoną mozzarellą.