Jogurtowe placuszki z truskawkami

Składniki

370ml jogurtu naturalnego
200g świeżych truskawek
3 jajka
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypt soli
klarowane masło
cukier puder
dżem truskawka z agresetem

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania

1.
 - krok 1

Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

2.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry.

3.
 - krok 3

Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

4.

Gotowe placuszki, posmarować dżemem łowicz i posypać cukrem pudrem.