Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

Składniki

Składniki na mus dla 4 osób:
• 60 ml soku z cytryn
• 10 g żelatyny
• 400 ml śmietanki kremówki
• 250 g cukru pudru
• 4 jajka średniej wielkości

Składniki na ciasteczka migdałowe:
• 30 g masła
• 30 g mąki pszennej
• 80 g zmielonych migdałów
• 2 białka
• 1 laska wanilii
• 100 g cukru pudru

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie musu:

Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru. Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka. Odstaw powstały krem do schłodzenia.

Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę. Pozostałą część kremówki ubij.

Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.

Przygotowanie ciasteczek:

Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.

Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią). Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.

Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!