Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

Składniki

- Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.

Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).

Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.

Smacznego!