Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią

Składniki

Ciasto:
250 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 jajko
2 łyżki cukru
około 8 łyżek mleka dla dobrej konsysetncji ciasta

Farsz:
400 dag obranej i grubo startej dynii
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
4 łyżki słodkiej bułki tartej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pokruszonych herbatników

Sposób przyrządzenia


Najpierw zasypujemy cukrem dynię i smażymy ją często mieszając, aż zacznie się rozpadać a sok odparuje. Dodajemy sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę, po czym jeszcze smażymy ok 2 minut. Później studzimy i dodajemy pokruszoną bułkę oraz herbatniki.

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników razem i z rozwałkowanego placka wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i zalepiamy boki pierożków. Blachę smarujemy
tłuszczem. Na niej w 180 stopniach około 20 min. pieczemy pierożki lub do czasu, aż się zarumienią. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i się zajadamy! :)