Kremowy sposób na Queen of Halloween

Składniki

dynia ok.3-4 kg,
włoszczyzna - 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera,
1 kostka bulionu drobiowego,
2 łyżki Vegety,
po 1 łyżeczce przypraw: estragon, tymianek, gałka muszkatołowa,chili pieprz Cayenne,słodka papryka, chili con carne, majeranek
ziele angielskie (wedle uznania, ja daje ok 3-4 kuleczek), 2 liście laurowe
pół szklanki suszonej cebuli,
śmietanka 30% - 250-400 ml (250 ml -dla mnie wystarczająco)
1 podudzie z kurczaka,
szparagi (1 pęczek wedle uznania zielone lub białe),
1 szklanka soku pomarańczowego z miąższem (polecam Tymbark)
1/4 szklanka startego parmezanu

Sposób przyrządzenia

Najwięcej pracy czeka nas przy obraniu i pokrojeniu w kostkę naszej Królowej Dania (Dyni). Najlepiej w okresie październikowym wybrać sie na Zielony ryneczek (Miejske Targowisko, Zieleniak) Czy jest to wybór dobrej jakości? Niestety nie zawsze, ale chociaż wspieramy naszych rolników. A może u babci w ogódku...


Do dużego garnka wlewamy 2l -2.5l wody, umieszczamy nasze miąsko, włoszczyznę kostkę drobiową, przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu. W momencie kiedy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojoną dynię, (w wersji de lux także kabaczek). Co jakiś czas mieszamy. Jak już dynia zacznie się rozpadać (uzyskamy kremową konsystencję wywaru), hartujemy śmietanę 30% (250 ml) i łączymy z zupą. Co oznacza hartowanie - proces temperaturowego połaczenia składników tak by żaden nie został pozbawiony konsystencji dla siebie właściwej i ożądanej. Jak to zrobić? Do osobnej miszeczki przelej 250ml śmietany, wazówką przelej łyżkę zupy z garnka, pomieszaj, jeszcze raz dodaj do miseczki ze śmietaną wazówke gorącej zupy i połącz na jednolity roztwór. Mieszając zupę dodawaj śmietanki (ciągle mieszając). Po kilku minutach Dodaj 1 szklanka soku pomarańczowego z miąższem i włóż szparagi zielone i gotuj 5-10min do lekkiej kruchości szparagów. (Można sprawdzic za pomocą widelca juz po 5 minutach) Pod koniec gotowania dodać pół szklanki startego żółtego sera( parmezan lub zwykła gołda  na małych oczkach), 2 łyżki musztardy sarepskiej i do smaku: pieprzu czarnego i ziołowego.


Do miseczki wlej porcję zupy-kremu, ułóż szparagi (1-2 szt) w miseczce. Podawaj z grzankami czosnkowymi. 

Można również wkroić marcheweczkę, która gotowała sie w rosołku (drobna kosteczka). Zamiast grzanek świetnie sprawdzą się kajzerki lub inne bułeczki, które uwielbiacie,


Na to danie skuszą się nawet najmłodsi :)


Życzę smacznego Kochani.