Dyniowe muffinki

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 olejku pomarańczowego

Sposób przyrządzenia

Miąższ dyni należy pokroić w kostkę (ok 400gram), przełożyć do garnka, wlać ok 0,5 szklanki wody i nastawić na gaz. Pod przykryciem dusić tak długo aż dynia zacznie się rozpadać. Ostudzoną blenderujemy na jednolity mus i odmierzamy 1 szklankę. Do miski wbijamy jajka oraz cukier i miksujemy na jednolity puch. Następnie wsypujemy 1 szklankę mąki zmieszaną z proszkiem i miksujemy, następnie wsypujemy kolejną szklankę mąki i cały jogurt – miksujemy, na koniec razem z ostatnią szklanką mąki wlewamy mus z dyni i olejek pomarańczowy  – miksujemy.

Ciasto nakładamy do foremek na muffiny powyżej 1/2 ich wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 28 minut w 180*. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.