Ciasto dyniowo-imbirowe

Składniki

300 ml musu z pieczonej dyni
kostka dobrego masła (200g)
3 jajka
szczypta soli
250 gram mąki z czubatą łyżką proszku do pieczenia
180 gram brązowego cukru
kawałek świeżego korzenia imbiru (może być też w proszku, ale ze świeżym jest bardziej aromatyczne)
cukier puder do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Mus dyniowy

Na początek musisz mieć mus z dyni, który sam w sobie to też pyszne danie. Możesz też go wykorzystać do innych pełnowartościowych dań.

Pokrój dynię (ok. kilograma to ile wyjdzie musu zależy od tego jak duża jest dynia i jak dużo wody w sobie zawiera, dlatego lepiej mieć za dużo musu niż za mało) na małe kawałki razem ze skórą (mniej więcej tak jak arbuza). Pokrojone kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piecz w temperaturze 180C ok. 45-55 minut. Kiedy dynia jest już upieczona odstaw ją do przestudzenia a następnie oddziel miąższ od skórki. Skórkę wyrzuć a miąższ utrzyj blenderem na gładką masę.

Masz już mus, czas na ciasto

Ciasto dyniowe