Rolada tiramisu

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix

Poncz:
60 ml likieru amaretto
125 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
kakao

Dekoracja:
czekoladowe kwiatki
liście mięty
kawa w ziarenkach

Sposób przyrządzenia

1.
 - krok 1

Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zwinąć w roladę. Ostudzić.

2.
 - krok 2

Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.

3.
 - krok 3

Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.

4.
 - krok 4

Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.

5.
 - krok 5

Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.

6.
 - krok 6

Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego :)