zapiekanka z łososiem i cukinią

Składniki

jedna duża cukinia,
dwa jajka
około kilograma surowego łososia bez skóry
ewentualnie kasza gryczana - 1 torebka
sól
pieprz
czosnek niedźwiedzi
koperek (u mnie suszony)

Sposób przyrządzenia

cukinie umyc i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę drobno pokroić w drobną kostkę,Cykinię trochę posolic i odstawic na 30 minut aby pusciła sok, mocna ja odsączyć i połączyć z łososiem solą, pieprzem czosnkiem i koperkiem oraz roztrzepanymi jajkami. Jeżeli dodajemy kaszę gryczaną to ugotować ja według przepisu ale ja radziłabym wyłaczyc ja 3-4 minuty wcześniej zeby po upieczeniu nie była rozgotowana, do masy rybno - cukiniowej dodać kasze i wszystko razem wymieszać. Brytwankę zaroodporną wyłozyc masą i piec w puekarniku nagrzanym do 180 stopni przez jakieś 40 minut

 zapiekanka z kaszą jest bardziej pożywna i sycąca ale bez kaszy tez stanowi małokaloryczne i sycące danie