Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Składniki

Składniki na krem:
3 kolby kukurydzy,
3 łyżki masła,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cynamonu,
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
125 g serka topionego (kremowego),
8 kromek chleba pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
sól, pieprz i cukier do smaku,
Składniki na salsę:
1 papryczka chilli,
1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
5-6 oliwek bez pestki,
świeża kolendra lub bazylia,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oliwy w oliwek,
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
sól, cukier i pieprz do smaku,

Sposób przyrządzenia

Wrzesień to idealna pora na potrawy z kukurydzą. Choć przez cały rok możemy ją dostać w puszce, to pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Z uwagi na to, ze to produkt sezonowy – powinniśmy spieszyć się z realizacją naszych kuchennych pomysłów. Dzisiaj przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem tak na obiad jak i wczesną kolację. 

 

 Salsa:

Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Krem:

Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.

Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty.

Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.

Smacznego!